Op deze pagina staat kort omschreven hoe cavia’s gehuisvest moeten worden en wat belangrijk is om te weten over de voeding. Heb je specifieke vragen stuur dan een mail naar deze website of naar Stichting Cavia.
Huisvesting
Voor 2 cavia’s moet het hok minimaal 1.20 meter x 50 cm zijn. Het hok moet tochtvrij staan en niet in direct zonlicht. Staat het hok in een schuur dan mag het daar niet vriezen!
Bodem
Als bodembedekker kan je kiezen voor zaagsel, hemparade of vlasvezel. Let er bij zaagsel op dat er geen citroengeur aan toegevoegd is. Dit kan schadelijk voor de cavia’s zijn. De citroengeur wordt toegevoegd om de vieze lucht te verdrijven. Als het hok ruikt moet je het eenvoudigweg schoonmaken en niet de geur verdrijven.
Hooi
Bovenop de bodembedekker moet een flinke pluk hooi komen. Hier kunnen de cavia’s lekker onder gaan liggen en lekker van eten (zie ook kopje voeding).
Huisje
Met een huisje in het hok zijn de cavia’s ook altijd blij.
Voeding
Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken dus dat moet beslist in de voeding zitten.
Voor een goede spijsvertering en onderhoud aan het gebit is iedere dag een pluk hooi verplichte kost. Hooi kan je nooit te veel geven!
Geef de cavia per dag een klein handje caviavoer. Geef niet te veel want daar wordt ie onnodig dik van. Let bij het kopen van het voer erop dat er vitamine C in zit. Er is gemengd voer en bix in de handel. Als je gemengd voer geeft moet de cavia wel alles opeten en niet alleen de lekkere dingen. Geef de cavia in dat geval bix.
Geef je cavia iedere dag verse groente. Dit kan andijvie, sla, lof, wortel, paprika, en komkommer zijn. In lof en paprika zit erg veel vitamine C en is dus erg gezond. In de zomer is er gras en paardestekken, dat is ook prima. Er zijn lijsten van planten uit de natuur beschikbaar die de cavia’s mogen hebben. Let bij het plukken goed op want er zijn ook veel giftige planten. Bij twijfel niet plukken. Ga direct naar de dierenarts als je vermoedt dat de cavia een giftige plant heeft gegeten.
Tot slot maar niet onbelangrijk, water. Cavia’s moeten altijd de beschikking hebben over vers drinkwater. Je kan voor een waterbakje kiezen maar ook voor een drinkfles. Drinkflesjes worden op den duur groen van de alg. Je maakt deze gemakkelijk schoon door er een beetje rijst in te doen en te schudden. Of koop bij een huishoudzaak een lange dunne borstel, een zgn. tuitenrager.